Sündörgő sünik

2013.07.14.

A sünik annyira picik voltak, hogy még a szemük is éppen csak nyiladozott. Anyjukat valószínűleg elütötték, tikkasztó melegben gubbasztottak, várták hátha megérkezik. Sajnos nem jött, így gondozásba kellett venni őket.. A szülőktől való elszakítás utáni első napon nagyon nehezen fogadnak el új táplálékot, új hangokat, környezetet. Megszoktak egy finom, test meleg folyadékot, amiben minden benne van, ami az egészséges fejlődéshez szükséges, hetekig biztonságban, meleg kuckóban várják gondoskodó mamájukat, aki csak saját táplálékszerző körútján hagyja el őket, majd igyekszik vissza kicsinyeihez. Az ettől való elszakadás a legnagyobb változás, ami éri őket, amikor megtapasztalják a mama helyett a bőrkesztyűt, sünicici helyett a cumisüveg gumiját, nem értik mi történik.

 

Az éhség, a szomjúság azonban nagy úr, így amikor megízlelik a bekevert langymeleg tápszert, beindul a nyelőreflex. Olyan sündörgő is volt köztük, aki a végén már csak hanyatt dobta magát nem is szopizott, csak várta, hogy legurítsam neki a cucli pumpálásával az adagját. Ahhoz azonban, hogy szépen fejlődjenek, nagyon jó minőségű anyatej pótlóra van szükség. Ez sajnos igen drága. Van egy általunk letesztelt hihetetlenül jó eredményeket hozó termék. E-mailre válaszolva akinek szüksége van rá, megírom.

 

Ettől olyanok lesznek, mint Popej a spenóttól. Néhány hét után, ahogyan jönnek a fogacskák, meg lehet kínálni őket rovarokkal, gilisztával, kukaccal, de nagyon szívesen lefetyelnek picit felvizesített macska kölyöktápot, vagy vízbe áztatott száraz eledelt. Az idő előrehaladtával egyre többet kell őket takarítani, egyre jobban megkomolyodnak.

 

Később már csak akkor fogtam meg őket, amikor takarítani kellett, áthelyezni valahova. Így elszoktak az embertől, kialakultak a védekező reflexek, döftek, szúrtak. A természetben szükségük is van rá, jó ha tudják, ez a világ sok veszélyt rejt.

 

Sajnos a sünik vesztét azonban a közutakon épp az szokta okozni, amitől vészhelyzettől való megszabadulást várják. A gombóccá gömbölyödés egy autóúton végzetes lehet számukra.

Sündörgőék biztonságos helyen szakember által szabadon lettek engedve, azóta már remélem boldog családapák és családanyák lettek.

 

 

 

« Visszalépés