Kutyatámadás kép nélkül

2016.09.26.

Kutyatámadás kép nélkül.
Egy kb. 20 évvel ezelőtt velem történt eset jutott eszembe az után, hogy tavaly előtt nyáron egy magányos túrázás alkalmával a hegyekben megtámadott, területükről elkergetett két-három juhászkutya. Ezt az utóbbit "testkamerával" rögzítettem, de erről majd később. Nagyon szeretem a kutyákat, szerencsére életem jó részét velük is tölthettem, tölthetem. Szinte minden cselekedetüknek oka van, többnyire tőlünk emberektől függ mire hogyan reagálnak, mit tanulnak meg, mennyire sikerül uralnunk és mennyire előhoznunk, erősítenünk ösztöneiket. Egy biztos: örök és feltétel nélküli hűség lesz a társunk lényükkel.
Az első, de időben a legtávolabbi eset, Gyula környéke:
Komondor és tacskó egyszerre. Kerékpározás közben megálltam egy kerítéssel ellátott tanya mellett, hogy a tulajdonostól kérdezzek valamit. Talán a kapu nyitva lehetett, a tacskó nem vette jó néven, így megindult felém ugatva, mire a komondor szintén felém rontott. A tacskó félúton megállt, azonban a komondor nem. Lecövekeltem a kerékpár mellett, semmi esélyem nem volt egyetlen tapodtat sem tennem, így csak arra hagyatkozhattam, hogy védjem magam. Mivel a kutya ugrott, felemeltem a bal kezem, hajlított könyökkel magam elé tartottam. Nem ordibáltam, nem mozogtam, megadtam magam. A komondor két hátsó lábára állva megfogta a csuklómat, a mellső lábaival az oldalamat, bordáimat kaparta. Valószínűleg azért, mert álltam és nem tudott stabil pozícióban ő sem két lábon maradni. A kutya fantasztikus volt! Mintha nem akart volna komoly sebet ejteni. (leszámítva a vérző, horzsolt bordáim, de ez nem számít annak ilyen helyzetben) A gazdája szaladt kiabálva felém, de a komondor odaérkezéséig tartott, nem harapott. Ott álltam, a bal alsó karom csukló tájéknál a kutya szájában a fejem mellett és vártam. Aztán amilyen gyorsan jött a támadás, úgy vége is lett. A gazdája csak le tudta rólam szedni.
A kutyát az ösztönei miatt tartották, védelmi képességét kihasználva. Az éles helyzetben a kutya jól, azonban a gazda nagyon rosszul vizsgázott. Gyakorlatilag egy majdnem kezelhetetlen fegyvert tartott magánál. Vérző sebekkel mentem orvoshoz, hogy fertőtlenítsenek.

« Visszalépés